Hakkımızda

AKADEMA, dileyen herkese nitelikli öğrenme imkanı sunmayı amaçlan Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders (KAÇD) platformudur. Bu platform, Anadolu Üniversitesinin 34 yıllık Açıköğretim deneyiminin bir ürünü olarak hiçbir ön koşul olmadan herkesin ücretsiz katılarak bilgi, beceri ve tutum kazanabileceği dersleri içermektedir.

‘Eğitimde Açıklık’ politikasının bir sonucu olarak bütün dünyada Kitlesel Çevrimiçi Açık Dersler (Massive Open Online Courses, MOOCs) hareketi ilk olarak 2008 yılında ortaya çıkmış, özellikle 2011 ve sonraki yıllarda giderek yaygınlaşan bir eğitim modeli olmuştur. Anadolu Üniversitesi de de bu harekete AKADEMA platformu ile katılmıştır. AKADEMA, Anadolu Üniversitesinin bir sosyal sorumluluk projesidir. Projenin temel amacı, her yaştan, her kesimden dileyen herkese öğrenme imkânı sunacak ortam ve malzemeler sunmak ve yaşamboyu öğrenme süreçlerini destekleyecek yapılandırılmış bir öğrenme deneyimi geçirmelerini sağlamaktır.

AKADEMA’yı diğerlerinden ayıran temel unsurlar şunlardır:

• Dileyen herkes bir kez kayıt yaptırdıktan sonra dilediği zaman ders malzemelerine erişebilir (7/24, 365 gün açık erişim sağlanmaktadır)
  • Belirli zaman dilimlerinde AKADEMA dersleri gerçek öğretim elemanlarının rehberliğinde yürütülür. Bu zaman dilimleri içinde ders etkinliklerini tamamlayanlara ve öğretim elemanının uygun gördüğü katılımcılara Ders Tamamlama Belgesi verilir.
  • Ders Tamamlama Belgeleri epostalarına gönderilir ya da Öğrenme Yönetim Sistemi içinden katılımcıların indirebilmesi için elektronik olarak sunulur.
  • AKADEMA platformu benzerlerinin aksine senkron ve asenkron iletişim araçlarıylabir öğretim elemanı ile iletişim kurmaya izin verir.
  • AKADEMA malzemelerinin büyük bölümü öğretim elemanları tarafından hazırlanmıştır.
  • Ders malzemelerine sürekli erişim imkanı vardır.
  • Dersler sürekli güncellenmektedir.

AKADEMA'da Rehber Gözetimli ve Bireysel olmak üzere iki tür ders bulunmaktadır. Katılımcılar her iki ders türünde de tüm ders içeriklerine diledikleri yerde ve zamanda erişebilmektedirler.

Rehber Gözetimli derslerde, önceden belirlenmiş tarih aralıklarında dersin öğretim üyesi ile iletişim kurulabilmektedir. Bu derslerde eğitimleri başarıyla tamamlayanlara Anadolu Üniversitesi Rektörü tarafından imzalanmış Ders Tamamlama Belgesi verilir. Rehber Gözetimli derslerde başarılı sayılma şartı, katılımcılardan beklenen görevlerin ders başlangıç ve bitiş tarihleri arasında gerçekleştirilmesidir. Ders Tamamlama Belgeleri katılımcılara elektronik olarak (pdf veya jpeg formatında) ulaştırılır. Basılı belge gönderimi yapılmamaktadır.

Bireysel derslerde, öğretim üyesi ile herhangi bir iletişim söz konusu değildir. Katılımcılar bu derslerin içeriklerine diledikleri zaman erişebilir ve kendi kendilerine öğrenme gerçekleştirebilirler. Bireysel derslerde katılımcılara Ders Tamamlama Belgesi verilmemektedir.

Dersler, çevrimiçi öğrenme yönetim sistemi üzerinden yürütülmektedir. AKADEMA'dan ders almak isteyen kullanıcıların ... adresinden sisteme kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Kayıt, ders ekleme ve ders silme ile ilgili işlemler hakkında ayrıntılı bilgiye Yardım sayfasından ulaşabilirsiniz. Ders seçimi ve ders bırakma işlemleri de yine çevrimiçi öğrenme yönetim sisteminden gerçekleştirilmektedir. Dersler seçildikten sonra, ders içeriklerine ulaşabilmek ve dersin öğretim elemanı ile iletişim kurabilmek için çevrimiçi öğrenme yönetim sistemi kullanılmaktadır. Açılan derslerin içeriklerine yılın her günü 7 gün 24 saat erişilebilmekte, ancak Rehber Gözetimli derslerin öğretim elemanları ile sadece yıl içerisinde belirtilen sınırlı zamanlarda iletişim kurulabilmektedir.

TARİHÇE

• 2014 - Alt yapı çalışmaları
  • 2015 - 7 ders ile hizmete başladı. 2500 kişi kayıt yaptırdı. 41 katılımcı, aldıkları dersleri başarıyla tamamladı.
  • 2016 - Toplam ders sayısı 44'e ulaştı.
  • 2017 - Farklı kategorilerde yeni dersler açıldı. Kategori sayısı 13’e ve toplam ders sayısı 58’e yükseldi. Kayıtlı 47.705 katılımcıya ulaşıldı. Toplam 1.192 Ders Tamamlama Belgesi verildi.
  • 2019 - Yeni öğrenme yönetim sistemi devreye alındı. Farklı kategorilerde yeni dersler açıldı. Toplam ders sayısı 83'e yükseldi.